Mk VI Discovery in Se7en

Revija Potaplja─Ź, leto XIII, ┼ít.75

Tekst: Gašper Košir

Foto: Poseidon


V leto┼ínjem letu je kon─Źno napo─Źil ─Źas, ko se bo tudi v na┼íe vode potopila prav posebna naprava. Naprava, za katero so izku┼íeni potaplja─Źi na zaprti krog govorili, da ji ni usojeno biti in da bo tako hitro, kot je pri┼íla tudi od┼íla. In za kak┼íno napravo gre? Gre za dihalni aparat na zaprti krog s popolnoma avtomatiziranim elektronskim nadzorom, tip eCCUBA (electronic closed cycle underwater breathing apparatus) ali moderneje eCCR (electronic close circuit rebreather). Aparat, ki je namenjen predvsem rekreativnim potaplja─Źem na zaprti krog, torej mno┼żicam potaplja─Źev, ki jih ne zanima strogo tehni─Źno potapljanje. Nastaja torej del tr┼żi┼í─Źa, ki do v─Źeraj ┼íe sploh ni obstajal. Porodil se je prav s prihodom te naprave, v katero je bilo vlo┼żeno ogromno truda, znanja in tudi denarja. Seveda govorim o eCCR napravi model Mk VI Discovery, ┼ívedskega proizvajalca Poseidon. Skandinavsko podjetje je bilo pred tem znano kot inovator, pionir mnogih kvalitetnih kosov potaplja┼íke opreme, med drugimi legendarne suhe obleke Unisuit in dihalnih regulatorjev Cyklon ter Jetstream. Podjetje v preteklosti ni imelo ne znanja ne ambicij vstopati v ozek krog dihalnih aparatov na zaprti krog. V preteklosti je obstajalo le nekaj proizvajalcev, katerih naprave so bile zelo drage in namenjene predvsem tehni─Źnim in profesionalnim potaplja─Źem, ki so nosili debele denarnice. Z zamenjavo lastni┼ítva Poseidon-a pa so se stvari mo─Źno spremenile. Novi lastnik je imel sanje, da bi tak┼íno potapljanje pribli┼żal tudi ostalim, rekreativnim potaplja─Źem. Sestavil je ekipo priznanih strokovnjakov, ki so neko─Ź ┼że orali ledino z uvajanjem eCCR sistema, sistema, kateremu so tudi takrat poznavalci obetali ─Źrno prihodnost in zaton. Zakaj? Ker je izstopal med vsemi ostalimi sistemi, ki so uporabljali ro─Źni nadzor- mCCR (manual close circuit rebreather). To je bila ekipa Cis-Lunar. Tudi sami so verjeli v to, da bo neko─Ź pri┼íel ─Źas, ko bodo potaplja─Źi za─Źetniki pri─Źeli svojo ─Źudovito potaplja┼íko izku┼ínjo kar direktno na dihalni napravi na zaprti krog. Pri┼íel je ta ─Źas v letu 2009! In to ravno po njihovi zaslugi z izdelavo naprave MK VI Discovery. Ime je dobila po svojem legendarnem predhodniku – Cis Lunar Mk V.

 

Pa je ta naprava res tako posebna in zakaj? Saj je vendar sedaj na trgu ogromno proizvajalcev CCR naprav in prihajajo vedno novi in novi. Pri CCR napravah je zanesljivost delovanja sistema za nadzor kisika klju─Źnega pomena. In najbolj kriti─Źne to─Źke so senzorji za kisik, ki merijo parcialni tlak kisika v dihalnem plinu. Pogostoma je to kombinacija treh celic za kisik. Temu tradicionalnemu pristopu so potaplja─Źi nadeli ime: trojna varnost. Razvil jo je Walter Starck in jo vgradil v svojo napravo Electrolung. Od takrat naprej mu sledijo skoraj vsi oblikovalci CCR naprav. Saj je za ve─Źino proizvajalcev logika glasovanja sistema ─Źisto dovolj. Pa je res? V─Źasih zatajita dva senzorja na enak na─Źin hkrati, pogosto zaradi formiranja kondenza na celicah ali pa, ker je uporabnik zamenjal en senzor in sta druga dva na koncu svoje ┼żivljenske dobe, ki pa sta bila na za─Źetku potopa ┼íe v redu. V tak┼ínih in podobnih primerih je od─Źitavanje nezanesljivega senzorja v bistvu edino pravilno. Napake pa so zelo nevarne, ker kontrolni sistem aktivno ignorira pravilno od─Źitavanje. V─Źasih so bili dokumentirani tudi primeri, ko so zatajili vsi trije senzorji na enak na─Źin hkrati. Vsi so kazali enako, vendar napa─Źno!

MK VI Discovery pa ima pod svojim pokrovom nekaj ─Źisto drugega. Nekaj, kar je ekipa Cis Lunar razvijala ve─Ź kot 20 let. ASV (active sensor validation) nadzorni sistem, ki tekom celega potopa aktivno potrjuje od─Źitavanje primarnega senzorja za kisik, na katerega redno dovaja ali kisik ali diluent (odvisno od globine in okoli┼í─Źin) in spremlja odziv senzorja na potrditev to─Źnih od─Źitavanj. Sekundarni senzor pa kontrolira dele┼ż kisika v dihalnem plinu, medtem ko je primarni senzor na preverjanju in tudi, da varuje pred mo┼żnimi napakami na sistemu za potrjevanje primarnega senzorja. Zanesljivost delovanja sekundarnega senzorja je prakti─Źno enaka, kot je zanesljiv Boylov fizikalni zakon. ASV pa poleg tega omogo─Źa tudi natan─Źno in u─Źinkovito avtokalibracijo v celotnem obsegu od─Źitavanja senzorjev. Skratka, gre za trenutno najnaprednej┼íi nadzorni sistem kisika v dihalnem plinu. Prav ta sofisticirani in popolnoma avtomatizirani nadzor kisika omogo─Źa uporabo MK VI Discovery tudi manj izku┼íenim potaplja─Źem.

 

Aparat je uporabniku prijazen zaradi svoje izjemno majhne te┼że (18 kg), saj gre za zelo kompaktno oblikovano naparavo in tudi rokovanje je enostavno. Ustnik ima vgrajeno enostavno ro─Źico, s katero lahko preklopimo iz zaprtega kroga na odprti krog, ne da bi morali ustnik izvle─Źi iz ust. V ustnik je vgrajena ┼íe vibracijska opozorilna naprava, ADV (auto diluent valve) in LED opozorilne svetilke.

 

Sestavni del aparata je tudi eleganten, osvetljeni zaslon, ki nazorno prikazuje vse potrebne vrednosti in opozorila.

Mk VI Discovery pa je poseben tudi v tem, da je to prva eCCR naprava, v katero so vgradili predpakiran absorbent za CO2 (scrubber). Uporabnik enostavno odstrani stari absorbent in vstavi novega. Absorbent omogo─Źa 3 ure potapljanja.

 

Za Mk VI Discovery obstaja ve─Ź elektronskih nadzornih modulov, oziroma pametnih baterij in tako ugodi ve─Źini potaplja─Źev. V modulu je akumulator, procesorska enota in opozorilna LED svetilka, ki je namenjena sopotaplja─Źem. Na voljo so variante REC 40, DECO 40, TRIMIX 48 in TRIMIX 60. ─îe ┼żelimo z napravo iti globlje, kot je meja rekreativnega potapljanja, enostavno zamenjamo samo pametno baterijo in dihalno me┼íanico.

 

Kaj pa zanimivega za tehni─Źne potaplja─Źe, ki si ┼żelijo ┼íe globje od 60m? Tukaj pa se odpira ─Źisto nova zgodba. Mk VI je dobil mlaj┼íega brata Se7en. V osnovi zelo podbno napravo, vendar z nekaj izbolj┼íavami in predvsem z novo pametno baterijo DEEP, ki omogo─Źa tehni─Źnim potaplja─Źem potapljanje do globine 100 metrov z dihalno me┼íanico Trimix.

 

Obe napravi MK VI in Se7ev sta presegli vsa pri─Źakovanja in si obetata vse kaj drugega kot temno prihodnost. Za njima pa gredo tudi nove generacije potaplja─Źev, ki jim potapljanje s CCR napravami ne bo ve─Ź tako tuje.

Prva predstavitev potapljanja z eCCR napravami MkVI in Se7en bo v Sloveniji 26 in 27 julija na Igu. Aparate nam bo predstavil in nekaterim omogo─Źil tudi prakti─Źni preizkus, Daniel Bener, PADI eCCR in┼ítruktor iz podjetja Poseidon Industri AB. Predstavitev bosta omogo─Źila Slovenska potaplja┼íka zveza in podjetje CPA d.o.o. , kot poobla┼í─Źeni distributer in serviser podjetja Poseidon v Sloveniji.